فضاپیمای ناسا در شب کریسمس به نزدیکترین فاصله از خورشید رسید و رکوردی تاریخی را به نام خود ثبت کرد. دانشمندان معتقدند این دستاورد به اندازه فرود انسان بر روی ماه اهمیت دارد.
به گزارش سرویس نجوم رسانه اخبار تکنولوژی تکنا، پروب خورشیدی پارکر در ساعت ۶:۵۳ بامداد به وقت امریکا، در فاصله تنها ۳.۸ میلیون مایلی از سطح خورشید قرار گرفت. این فضاپیما با سرعت حیرتانگیز ۴۳۰ هزار مایل در ساعت حرکت میکرد و در دمای بسیار بالای ۱۸۰۰ درجه فارنهایت به خورشید نزدیک شد. این کاوشگر برای درک بهتر ستاره ما، به خورشید “لمس” کرد.
در طول این عبور کوتاه، فضاپیما از تاج خورشید، یعنی جو فوقانی بسیار داغ خورشید که منشأ طوفانهای خورشیدی مخرب برای زمین است، عبور کرد. اگرچه پروب پارکر در معرض دمای بسیار بالا قرار گرفت، اما سپر حرارتی تقریباً غیرقابل تخریب آن باید از آن در برابر شرایط سخت محافظت کند.
با این حال، دانشمندان ماموریت باید تا جمعه منتظر تأیید بمانند، زیرا ارتباط با فضاپیما به دلیل نزدیکی آن به خورشید برای چند روز قطع میشود. توماس زوربوشن، رئیس سابق بخش علمی ناسا، این دستاورد را به اندازه فرود انسان بر روی ماه تاریخی و مهم توصیف کرد. نیک پینکین، مدیر عملیات ماموریت پروب خورشیدی پارکر، گفت که هیچ جسم ساخته دست بشر تاکنون به این نزدیکی به یک ستاره نرسیده است و پارکر دادههایی را از منطقه ناشناختهای به زمین ارسال خواهد کرد.
این اولین عبور نزدیک از سه عبور رکوردشکن است. دو عبور بعدی در مارس و ژوئن ۲۰۲۵ انجام خواهد شد و انتظار میرود فضاپیما به فاصله مشابهی از خورشید برسد. پروب خورشیدی پارکر در آگوست ۲۰۱۸ از کیپ کاناورال پرتاب شد و سفری ۹۳ میلیون مایلی را به سمت خورشید آغاز کرد. هدف اصلی این ماموریت جمعآوری دادههای بیشتر در مورد تاج خورشید با پرواز در نزدیکترین فاصله ممکن از جو ستارهای بود.
از آنجایی که نیروی گرانش در این فاصله بسیار زیاد است، فضاپیما باید با سرعت بسیار بالایی حرکت کند تا از سقوط به داخل خورشید جلوگیری کند. برای رسیدن به این سرعت، فضاپیما به طور مکرر به دور خورشید و زهره چرخیده و در هر بار چرخش سرعت بیشتری گرفته است. در سال ۲۰۲۱، پارکر اولین عبور موفق خود را از تاج خورشید انجام داد و به مدت پنج ساعت در منطقهای با دمای بیش از یک میلیون درجه سانتیگراد قرار گرفت.
پس از تکمیل هفتمین دور چرخش به دور زهره در نوامبر، پارکر از نیروی گرانشی زهره استفاده کرد تا هفت برابر نزدیکتر از هر فضاپیمای دیگری به ستاره پرواز کند. پارکر رکورد سرعت قبلی خود را نیز شکست و به سرعتی بیش از ۳۹۵ هزار مایل در ساعت رسید. آریک پوسنر، دانشمند برنامه پروب خورشیدی پارکر در ناسا، گفت که این یکی از نمونههای ماموریتهای جسورانه ناسا است که کاری را انجام میدهد که هیچ کس قبلاً انجام نداده تا به سوالات دیرینه درباره جهان ما پاسخ دهد.
برای جلوگیری از ذوب شدن در طول این مدت، پروب خورشیدی پارکر طوری طراحی شده است که در برابر دماهای بسیار بالا مقاومت کند. بدنه پروب با یک سپر حرارتی به عرض هشت فوت ساخته شده که از نوعی فوم کربنی ساخته شده است. اگرچه این سپر تنها ۴.۵ اینچ ضخامت دارد، اما ترکیب مواد آن تقریباً غیرقابل تخریب است.
پارکربا ارسال سیگنالی در روز جمعه، زنده ماندن خود را تأیید خواهد کرد و به زودی دادههای بیشتری نیز ارسال خواهد کرد. انتظار میرود این کاوشگر در سال ۲۰۲۵ چهار پرواز نزدیک دیگر انجام دهد، اما هیچکدام به اندازه پرواز فردا به خورشید نزدیک نخواهد شد. و اگرچه این فضاپیما در نهایت توسط گرانش خورشید نابود خواهد شد، اما سپر حرارتی آن میتواند برای هزاران سال در مدار خورشید باقی بماند.
source