جوان آنلاین: ۸ هزار و ۷۰۰ مسجد میزبان مراسم اعتکاف بود و تعداد معتکفان نسبت به سال قبل، رشد ۳۰ درصدی داشت. معتکفانی که تعداد زیادی از آنها را نوجوانان و جوانان تشکیل میدادند. حضور پرشور آنها که به عنوان نسل Z شناخته میشوند، باعث شد تا تصویر پرافتخاری از این نسل به نمایش گذاشته شود، نسلی با وجود تمام بمباران ضددینی، در صف اول اعتکاف نشست و به واسطه حضور در این مراسم معنوی، قفس نفسش را شکست و خود را به آسمان پیوند زد. این نسل به خوبی نشان داد که نه نسل Z بلکه نسل مقاومت و معنویت است.
آمدند تا با خدا کیف کنند، با خدایی که در بخش بخش زندگیشان حضورش را حس میکنند. آمدند تا هدایت خود را به خدا بسپارند و از او که میتواند بهترین تقدیر را برایشان رقم بزند، کمک بگیرند. آمارها نشان میدهد که نوجوانان و جوانان در اعتکاف امسال حضور پرشوری داشتند. برخلاف تمام جریانسازیهای رایج و اقدامات ضددینی که طی تمام این سالها انجام شده و همه زور خود را میزند تا باورهای نسل جدید را از معنویت دور کند، اعتکاف امسال به خوبی نشان داد که این جریانهای به راه افتاده، بیاثر شدهاست، چراکه بیش از ۷۰ درصد معتکفان امسال را جوانان و نوجوانان تشکیل دادند؛ آنها که شوق بندگی در دل دارند و در جستوجوی معنویت هستند.
آمارها چه میگوید؟
بر اساس آمار اعلامشده توسط حجتالاسلام سیدباقر تکیهای، قائم مقام ستاد مرکزی اعتکاف، بیش از یک میلیون نفر در اعتکاف شرکت کردند که حدود ۸۰درصد آنها را جوانان و نوجوانان بودند. جالبتر آنکه رشد اعتکاف دانشجویی نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد و رشد اعتکاف دانشآموزان نیز رشد ۲۰۰ درصدی داشته است؛ موضوعی که به خوبی نشان میدهد در دل همین نوجوانان و جوانانی که گاه مورد سوءبرداشت قرار میگیرند، شوری عمیق برای تجربه خلوت با خداوند و بازگشت به معنویت وجود دارد. بدون شک این حضور پرشور، پاسخی شفاف به تمام هجمههای فرهنگی و تلاشهایی که در جهت فاصله گرفتن نسل جوان از ارزشهای دینی انجام میشود، چراکه در اعماق وجودشان جستوجوی حقیقت زنده است و از فرصت اعتکاف برای نزدیک شدن به خدا بهره میگیرند.
درددل کردن با خدا، نیاز است
نسل Z، نه تنها از دست نرفته، بلکه در حال کشف مسیری جدید به سوی معنویت است؛ مسیری که این نسل میتواند در آن اوج بگیرد و معنا پیدا کند. یکی از دانشآموزانی که در مراسم اعتکاف شرکت کرد، میگوید: «اسمش اعتکاف بود، اینکه سه روز، روزه بگیریم، نماز بخوانیم و به عبادت بپردازیم، اما در این سه روز به قدری حس و حال و هوای خوبی داشتم که به نظرم ارزش رفتن را داشت.»
دانشآموز معتکف دیگری که ۱۲ سالش است نیز درباره این مراسم اینگونه توضیح میدهد: «نمیخواهم کلیشهای صحبت کنم، اما بهترین کلماتی، چون «عالی»، «بینظیر» را باید برای وصف اعتکاف استفاده کرد. از همین حالا دلم میخواهد در اعتکاف بعدی هم ثبتنام و شرکت کنم. شاید برای انتقال همین حس خوب است که هر سال نسبت به سال قبل به تعداد شرکتکنندگان اضافه میشود.»
همچنین دانشآموز ۱۴ ساله دیگر در رابطه با اعتکافی که در آن شرکت کرد، میگوید: «این سه روز با خود خلوت کردن و این سه روز با خدا درددل کردن برای هر کسی نیاز است. به نظرم هر کسی حتی یکبار هم شده باید اعتکاف را تجربه کند. این یک شروع دوباره است و رشد وسیعی دارد.»
تعداد نوجوانان معتکف از ریشسفیدان بیشتر شد
حجتالاسلام محسن سپاسی، امام جماعت مسجد سادات و مدرس دانشگاه در این رابطه به «جوان» میگوید: «باید یک رابط میان نوجوانان و جوانان با مسجد وجود داشته باشد. رابطی که آنها را با این فضا آشنا و پایشان را به مسجد باز کند. به عقیده من طرح اوقات فراغت «شهید آرمان علیوردی» با محوریت مساجد و هیئتهای مذهبی برای نوجوانان و جوانان، نقش مهمی در افزایش تعداد نوجوانان و جوانان در اعتکاف امسال ایفا کرد و بسیار مؤثر بود، چراکه به کمک این طرح دانشآموزان را با اعتکاف و اتفاقاتی که در این مراسم معنوی میافتد، آشنا کرد. این آشنایی، رغبت به وجود آورد و رشد حضور نسل جدید را نشانمان داد.»
این امام جماعت که خود در سه روز اعتکاف همراه دانشآموزان و دانشجویان بوده و حس و حال آنها را از نزدیک دیده، میگوید: «حضور پرشور نسل جدید در اعتکاف سبب شد ارتباط آنها با مسجد محکمتر شود. این یعنی آنها در روزهای بعدی و مناسبات و مراسمهای دیگر، باز هم به مسجد رفت و آمد خواهند کرد. اصلاً وظیفه اصلی مسجد همین است. اینکه به محلی برای رفع مشکلات افراد تبدیل شود و با انتقال حس خوب به آنها، مسیر ساختن و داشتن یک محله و یک جامعه بهتر را مهیا کند. من به شخصه به نوجوانان و جوانانی که در مراسم اعتکاف حضور داشتند، گفتم که هر زمان هر سؤال یا کاری که دارند به مسجد بیایند و آن را مطرح کنند.»
او ادامه میدهد: «از سال ۱۴۰۰ تا امسال که حدود سه سال و سه دوره اعتکاف میگذرد، شاهد بودم که تعداد نوجوانان و جوانان در مسجد سادات بیشتر از کسانی است که سن و سالی از آنها گذشته است، تا جایی که امسال برخی از ریشسفیدان به شوخی میگفتند کمکم باید از این مسجد بروند و دیگر جایشان در اینجا نیست (میخندد).»
دین با مردم ایران عجین شدهاست.
اما برای تداوم حضور نسل جدید در مساجد و بیاثر کردن اقدامات ضددین رسانههای معاند چه باید کرد؟ حجتالاسلام سپاسی در این رابطه میگوید: «من نگران اقدامات ضددین که از سوی رسانههای معاند انجام میشود، نیستم، چراکه این دین با مردم ما عجین شدهاست. مردم ولو آنها که میگویند به خدا اعتقادی ندارند، در صحبتهایشان و بهنگام نیاز از خدا، کمک میگیرند. فطرت و ذات این مردم الهی است. اگر همه مساجد بتوانند وظیفه اصلی خود را به درستی انجام دهند، یعنی اینکه به محلی امن برای پناه مردم تبدیل شوند، روز به روز به تعداد مشتاقان حضور در آن افزوده میشود، همانطور که شاهد حضور پرشور نوجوانان و جوانان در اعتکاف امسال بودیم.»
او ادامه میدهد: «مسجد تنها محل نماز نیست، بلکه محلی برای برآورده شدن نیازهای افراد است. وقتی نیازهای نوجوانان و جوانان در مساجد مرتفع شود، آنها دیگر به جای دیگری نمیروند. وقتی مسجد برای پرکردن اوقات فراغت، درس خواندن یا حتی برای پیدا کردن جواب سؤالات بچههایمان، راهکارهای مناسبی داشتهباشد، رابطه خوبی میان نسل جدید و مساجد شکل میگیرد و دیگر هیچ چیز نمیتواند این رابطه را از بین ببرد. بدون شک در هر مسجدی معلم، مهندس، روانشناس و انواع و اقسام متخصصان حضور دارند که میتوان از ظرفیت آنها برای ساخت مسجدی پویا بهره برد.»
این مدرس دانشگاه اظهار میدارد: «در مراسم اعتکاف امسال، نوجوانی آمدهبود که پدرش به او اجازه نمیداد به مسجد بیاید، اما او با هر ترفندی که شدهبود، نظر پدرش را جلب و در اعتکاف شرکت کرد. دختر جوانی نیز با وجود آنکه مادرش حجاب نداشت به این مراسم آمد و حتی چادر سر کردهبود. جذابیت اعتکاف امسال، تنها به رشد آمار و ارقام خوشایندش نبوده، بلکه نشان داد که هر کسی با هر ظاهری که دارد، دلش برای شرکت در مراسم معنوی پر میکشد. این یعنی تمام عوامل ضددینی که تا امروز اتفاق افتاده و آن بمباران اطلاعاتی که علیه دین انجام شده، سدی مقابلش قرار داشت؛ این سد همان فطرت و ذات ایرانی است که دین در آن عجین شده و به هیچ عنوان از مردم جدا نخواهد شد.»
حقیقت مهمی که به رخ کشیده شد
اعتکاف امسال به خوبی نشان داد که نوجوانان و جوانان با شور و شوق بسیار به معنویت روی آوردهاند. آنها ذهن خود را طی سه روز و برای نیایش و یافتن خود واقعیشان خلوت و روحشان را برای ارتباط با منبع هستی آماده کردند. این انتخاب نیست، نیاز است، نیازی که در ذاتشان قرار دارد. ندایی درونی که تنها با یک دعوت، قبولش کردند. همینها باعث شد تبلیغات ضددینی بیاثر شود.
بیتردید اگر اعتکاف یک مسیر معنوی باشد، امسال این مسیر با گامهای استوار نسل نوجوان و جوان ایرانی، روشنتر و امیدوارکنندهتر از همیشه طی شد. این مراسم معنوی نه فقط دلهای این نسل را نوازش کرد، بلکه جامعه را از بوی خوش ایمان و معنویت سرشار ساخت؛ موضوعی که حقیقت مهمی را به رخ کشید، این حقیقت که در میان هیاهوی دنیا و بالا و پایینهای زندگی، هنوز هم میتوان راهی به سوی خدا یافت. راهی که میتواند امید را زنده و آینده را روشن کند.
source