در هر کسب و کار که در حال فعالیت باشید اینروزها مشتریان شما بیش از هر زمان دیگری در فضای آنلاین به سر میبرند. طبیعی است که بین انبوهی از پیامهای تبلیغاتی قرارگرفته باشند و در لابلای تمام این پیامها، تبلیغات شما در حاشیه قرار بگیردو
تحقیقات نیلسن گویای این است که اینروزها کاربران چندان توجهی به تبلیغات بنری و موبایلی توجهی نشان نمیدهند. بنابراین برای این که بخواهیم در این راستا موفق باشیم لازم است که استراتژیهای بازیابی محتوایی خود را عوض کنیم چرا که روشهای سنتی گذشته دیگر جواب گو نیست.
مهمترین چیز که روی انتخاب شما توسط مشتریان اثر دارد این است که آنها به شما اعتماد کنند. اعتمادسازی از طریق ارزشآفرینی انجام میشود. این ارزشآفرینی شامل ارائه اطلاعات مفید، دانش کاربردی، حل مشکلات و حتی محتوایی است که آنها را به خنده و نشاط برانگیزاند. اگر بتوانید در تولید محتوای خود این ارزشها را بگنجانید در امر بازاریابی محتوا موفق عمل کردهاید.
بر اساس آنچه از رفتار کاربران متوجه میشویم، منطقی است که جدیدترین تحقیقات موسسه بازاریابی محتوایی (CMI) در زمینه بازاریابی محتوایی B۲C نشان داده است که ۷۰٪ از بازاریابان B۲C معتقدند بازاریابی محتوایی در سال گذشته برای سازمان آنها اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
در حقیقت بازاریابی محتوایی چیزی فراتر از ارائه یک سری محتوا بهکاربران است. اگر همهچیز را بهدرستی کنار هم بچینید اعتماد افراد را جلب میکنید و ضمن بازنشر کردن محتوای شما توسط دیگران، محبوبیتتان افزایش خواهد یافت.
درعینحال این جمله را بهخاطر بسپارید که هر محتوای بازاریابی، بازاریابی محتوا به شمار نمیآید. گویا آی تی تلاش کرده در این راهنما شما را با بازاریابی محتوایی اصولی و ابتدایی آشنا کند و به شما نشان دهد که چه نوع محتوایی برای کسبوکار شما ارزشآفرین است.
بازاریابی محتوایی چیست
بازاریابی محتوایی ابزاری است که از طریق آن میتوان اعتماد مخاطبین را جلب کرد و از این طریق برای کسبوکار خود ارزشآفرینی کرد. معمولا از آنجا برگ برنده در دست بازاریابی محتوایی است که شما بدون متوسل شدن به تبلیغات اجباری، تخصص خود را شرح میدهید و برای کاربران مفید واقع میشوید.
اصول بازاریابی محتوا از اینجا قوت میگیرد که شما محتوایی تخصصی و منحصربهفرد که فراتر از موجودات وب است را در اختیار کاربران قرار میدهید. این یک ارزش عالی برای مخاطب محسوب میشود و منجر به روابط طولانی مدت شما با مخاطبین میشود.
به بیانی دیگر در بازاریابی محتوا تمرکز روی فروش نیست بلکه هدف آموزش یا سرگرم کردن مخاطبین است.
اگر اصول بازاریابی محتوا را رعایت کنید شانس این را دارید که در تمام سفر مشتری از زمان آگاهی از برند شما و محتوای شما تا لحظهای که قصد خرید محصول یا خدمات شما را دارد، با او همراهی کنید.
روند اثرگذاری بازاریابی محتوا بهصورت زیر است:
توسعه بازاریابی محتوا توسط برندها در محل حضور مخاطبین
برندها باید محتوای خود را در شبکههای اجتماعی، و جاهایی که مخاطبین آنها حضور دارند نشر دهند. بنابراین باید در فیس بوک، اینستاگرام و یوتیوب روی محتوای خود کار کنید. اگر محتوای شما ویدیویی است باید علاوه بر وبسایت خود، در پلتفرمهای ویدیویی نظیر یوتیوب حتما محتوای خود را نشر کنید. از سویی در وبسایت خود محتواهایی کار کنید که برای مردم مفید هستند. بدین ترتیب از طریق بهینهسازی محتوا برای موتور جستجو یا همان SEO میتوانید خود را بیشتر به چشم مخاطبین نشان دهید.
نشر ارزش برای مخاطب در تمام مراحل خرید
برندها باید بدانند که مخاطبین آنها بهدنبال چه چیزی هستند. سپس با تولید محتوای ارزشمند و باکیفیت در وهله اول بهدنبال حل مشکلات آنها باشند. مخاطب باید از محتوای شما احساس کاهش رنج و حل مشکل داشته باشد تا لذت ببرد. البته نباید از ارزشهای برند نیز در پروسه تولید محتوا غافل شد. اگر از منابع اختصاصی برای تولید محتوا استفاده میکنید درواقع یکی از اصول بازاریابی محتوا را بکار بردهاید اما لازم است که از منابع تخصصی خود برای افزایش اعتبار و اعتماد صحبت کنید.
اما دقیقا محتوای باکیفیت چیست؟
آن هَندلی در کتاب Everybody Writes میگوید:
«محتوای باکیفیت یعنی محتوایی که سرشار از کاربردی بودن و الهامبخش بودن باشد و با همدلی بیوقفه نسبت به مخاطب ایجاد شده باشد.»
بازاریابی سنتی معمولا بر فروش سریع تمرکز دارد و با اصول بازاریابی محتوایی کاملا در تضاد و مغایرت است. وقتی یک برند شروع به بازاریابی محتوایی میکند، حل مشکل مخاطب برای او اولویت دارد. به همین دلیل است که کمتر از پیامهای تبلیغاتی در ضمن تولید محتوا استفاده میکنند.
وقتی که بازاریابی محتوایی بهدرستی انجام شود، یک تجربه خاص برای مشتری پدید میآید که در طولانی مدت منجر به اعتماد و افزایش درآمد برندها میشود.
مهمترین اصول بازاریابی محتوا: درک انواع محتوا
وقتی تصمیم دارید بازاریابی محتوایی را وارد پروسه کسبوکار خود کنید، هیچ قاعده و قانون ثابتی وجود ندارد که مطمینا به شما بگوید که از کدام روش و پلتفرم یا نوع محتوا استفاده کنید تا موفق شوید. هر کسبوکار به تناسب نوع بیزینس، خدمات و محصولات، دارای شرایطی اختصاصی است که نوع محتوای بکار گرفته شده در آن برای افزایش ارزش معمولا متفاوت است. بنابراین درک انواع محتوا برای بازاریابی محتوایی اصولی اهمیت دارد.
محتوای آنلاین
محتوای آنلاین به هر نوع محتوایی گفته میشود که بهصورت دیجیتالی در فضای مجازی منتشر میشود. این محتوا میتواند شامل رسانههای متنی، صوتی و تصویری باشد. بستر انتشار محتوای آنلاین نیز تنوع دارد. این دسته از محتوا از طریق وبسایت، شبکههای اجتماعی، پیامرسانها و غیره منتشر میشوند.
محتوای وبلاگی
یکی از قویترین و محبوبترین نوع محتوا، محتواهایی است که از طریق وبلاگها نشر میشوند. هنوز بعد از گذشت بیش یک دهه از اهمیت بازاریابی محتوا، وبلاگها قدرت خود را حفظ کردهاند.
اصول بازاریابی محتوا در محتوای وبلاگی شامل ایجاد پستها و مقالاتی است که دغدغههای کاربران را حل میکند و مشکلات آنان را رفع میکند. همچنین یکی از نمونههای محتوای وبلاگی سوالات پر تکرار است که برای مخاطبین ابهامبرانگیز است، کار کردن روی سوالات مخاطبین ضمن ارزشآفرینی موجب میشود که مخاطبین به شما اعتماد کنند.
تولید محتوای متنی چه یک مقاله بلند ۳۰۰۰ کلمهای باشد یا یک مطلب کوتاه ۵۰۰ کلمهای، می تواند بخشی مهم و از ارکان اصلی بازاریابی درونگرا باشد. معمولا مخاطبین با جسنجو در موتورهای جستجو به این محتوا دست پیدا میکنند.
بازاریابی محتوایی B2B
بازاریابی محتوایی B۲B درواقع به بازاریابی توسط محتوایی گفته میشود که در دسترس شرکا یا همکاران یا صنفهایی قرار میگیرد که بهصورت بنگاه یا شرکت یا سازمان و یا مجموعه به بیزینس شما ارتباط برقرار میکنند.
این نوع بازاریابی در طولانی مدت منجر به افزایش آگاهی از برند، جذب ترافیک، تولید سرنخهای فروش (Leads) و درنهایت افزایش فروش به شرکتها و بنگاهها است.
بیزینسها باید به هر نحوی که امکان دارد، تخصص خود را نشر دهند و از آن بهعنوان یک مزیت رقابتی استفاده کنند. یکی از اینروشها ارائه آمارها و گزارشات کار تخصصی است. اگر خروجی شما جذاب باشد سایر بنگاهها و کسبوکارها و شرکتها حاضر خواهند شد از خدمات و تخصص شما استفاده کنند.
حتی گاهی اوقات سایر دستگاهها میتوانند بهعنوان پوشش رسانهای شما عمل کنند. البته دراینباره باید بهشدت تخصصی، مفید و جذاب کار کنید.
بازاریابی محتوایی B2C
در بازاریابی محتوایی B2C مخاطبین محتوایی که توسط شرکت ها تولید می شود، افراد و شخص هستند. در چنین شرایطی محتوا نیاز به پیچیدگی ندارد چرا که مخاطب عموم مردم عادی هستند. در بازاریابی محتوایی B2C تلاش می شود محتوایی ایجاد شود تا مردم به زندگی رضایت بخش تری به کمک آموزه های محتوا برسند. از جمله مفاد بکار رفته در بازاریابی محتوایی B2C می توان به مقالات کوتاه، ویدئوها و محتوای شبکههای اجتماعی اشاره داشت.
در بازاریابی محتوایی B2C معمولاً نیازی به دریافت اطلاعات تماس در ازای یک دانلود یکباره نیست. در عوض، مصرفکنندگان اطلاعات خود را برای دسترسی انحصاری به مزایای ویژه، دریافت جریان مداوم محتوا یا پیوستن به یک جامعه آنلاین ارائه میدهند.
بازاریابی محتوایی تجارت الکترونیک (Ecommerce Content Marketing)
در بازاریابی محتوایی تجارت الکترونیک تمرکز ۱۰۰ درصدی بیزینسها بر فضای دیجیتال و ایجاد فرصتهای آگاهی و اعتمادسازی و فروش از طریق فضای آنلاین است. در این نوع بازاریابی برخلاف نمونههای بازاریابی محتوایی B۲B و B۲C همهچیز دیجیتال صورت میگیرد. دقت کنید که در بازاریابی محتوایی B۲B و B۲C ممکن است بخشی از رویدادها بهصورت حضوری، همایشها و کتاب و گزارشات چاپی اجرا شود.
بهعنوان مثال، یک باشگاه آنلاین علاقهمندان به غذاهای مربوط به منظقه خاص میتواند یک آزمون ارزیابی طعم و دستورالعملهایی برای ترکیب طعمها و ادویههای خاص با غذاهای مختلف ارائه دهد. یا یک فروشگاه آنلاین که محصولات بدون گلوتن میفروشد، ممکن است یک کانال یوتیوب ایجاد کند که به آموزش و سرگرمی در حوزه آشپزی اختصاص دارد.
بازاریابی محتوایی تعاملی
اصول بازاریابی محتوایی تعاملی برپایه درگیر کردن و مشارکت مخاطبین در محتوایی است که تولید میشود. بهعنوان مثالی از بازاریابی محتوایی تعاملی میتوان به آزمونهای آنلاین، محتوای دانلودی قابل تکمیل توسط کاربران، تکمیل محتوا توسط کاربران و غیره اشاره داشت. معمولا در چنین نوع محتوایی نیاز است که یک سری اطلاعات تماس نظیر آدرس ایمیل از کاربر دریافت شود. بنابراین مشخص است که نیاز به یک اعتمادسازی اولیه دراینباره وجود دارد که آن هم از طریق بازاریابی محتوا در طول مدت زمان فعالیت خود باید ایجاد کنید.
بهتر است که در استراتژیهای بازاریابی محتوایی تعاملی همچنان توجه به افزودن ارزش، حل مشکل و اعتمادسازی و حتی ایجاد لذت نیز داشته باشید. یک مثال موفق از بازاریابی تعاملی لذتبخش و ارزشآفرین، تعیین میزان فرسودگی بازاریابان در مشاغل مختلف بوده است.
در این نمونه یک آژانس بازاریابی دیجیتال یک آزمون آنلاین طراحی کرد که میزان فرسودگی شغلی بازاریابها را اندازهگیری میکرد. پس از تحلیل پاسخهای آزموندهنده، نتیجه بهصورت یک تصویر طنزآمیز همراه با ارزیابی سطح فرسودگی آنها نسبت به سایر همتایانشان نمایش داده شد، بهعلاوه راهکارهایی برای بازیابی انرژی پیشنهاد شد.
کانتنت مارکتینگ بر پایه اینفوگرافیک
هدف از نشر اینفوگرافیکها، سادهسازی و بصریسازی اطلاعات پیچیدهای است که مربوط به بیزینس، گزارشات، راهحلها است که منجر به انتقال اطلاعات در کمترین زمان و در متنوعترین حالت میشود. این خود یک ارزشآفرینی ویژه است. مزیت اینفوگرافیکها بر این پایه استوار است که هر چیز زمان بر و پیچیده حتی یک فیلم بلند را میتوانند در کوتاهترین جملات با تصاویر مرتبط منتقل کنند.
معمولا اینفوگرافیکها بارها توسط افراد باز نشر میشود. این کار به طور مخصوص توسط کسانی که اینفوگرافیکها را مفید و شخصی میپندارند بسیار رخ میدهد. در بهینهسازی محتوا توصیه میشود که حتما برای پستهای بلاگی بهمنظور افزایش ارزش، از اینفوگرافیک نیز استفاده کنید.
بازاریابی محتوایی با پادکست
پادکست بخشی مهم از اصول بازاریابی محتوا است که مخاطبین خاص خود را دارد. برندها با بررسی مخاطبین خود، با افزودن استراتژی تولید محتوای پادکستی تلاش میکنند از طریق صوت، سخنرانی و نظیر آن ارزشها را به گوش مخاطبینی برسانند که علاقه به خواندن محتوای متنی و یا تماشای ویدیو ندارند.
معمولا رهبران فکری که علاقه به نوشتن ندارند، از طریق پادکستها پیام خود را به گوش مخاطبین میرسانند. در ضمن بستر تولید پادکستها، گفتگوهایی میان مدیران شرکتها صورت میگیرد و ضمن همفکری و تعاملاتی که از بستر این پادکستها زاده میشود، اعتبار و ارزش بیزینس و برندها افزایش پیدا میکنند.
در سطح پایینتر و ابتداییتر، برخی بیزینسها به کمک پادکست میتوانند فرآیند اطلاعرسانی، آگاهی از برند را به خوبی انجام دهند. همچنین پادکستها بهمنظور اقناعسازی مخاطب برای اعتمادسازی و فروش محصولات و خدمات ابزار بروز و قابلقبولی به شمار میآیند.
بازاریابی محتوایی با ویدیو
ویدیو ترکیبی از صدا، تصویر و متن است که میتواند پیام برند شما را به واضحترین شکل ممکن به مخاطب برساند. به دلیل این ویژگیها معمولا ویدیو برای برخی از برندها و کسبوکارها بهعنوان برگ برنده در اصول بازاریابی محتوایی به شمار میآیند. معمولا با ویدیوهایی که به طور تخصصی ایجاد میشوند میتوان هر چیز را به مخاطب به خوبی منتقل کرد و از این طریق ارزشآفرینی کرد.
هر چند محتوای ویدیویی در بستر وب، سایتها و حتی پیامرسانها به خوبی منتقل میشوند اما استفاده از بسترهای نشر ویدیو نظیر یوتیوب و اینستاگرام، محتوای شما را بهتر به دید مخاطبین خواهد رساند. اهمیت این موضوع زمانی بیشتر به چشم میآید که بسترهای ویدیویی نظیر یوتیوب یا اینستاگرام در حال پشتیبانی از ویدیوهای کوتاه هستند. هدف اصلی ویدیوهای کوتاه برای رشد بیزینسها، آگاهی از برند و حل مشکلات مردم در قالب ویدیو در کوتاهترین زمان ممکن است.
بیشتر بخوانید: نحوه ساخت ویدیو کوتاه حرفه ای
بازاریابی محتوایی در شبکههای اجتماعی
از نظر بسیاری از افراد شبکههای اجتماعی محلی برای تفریح، سرگرمی، و درنهایت توزیع محتوا به شمار میآید. اما شبکههای اجتماعی به تناسب انواع مختلفی که دارند از محتواهای خاص پشتیبانی میکنند. به همین دلیل میتوانید از شبکههای مختلف صرفا با هدفهای خاص استفاده کنید. بهعنوان نمونه شما نمیتوانید در شبکه X یا همان توییتر سابق، محتوایی را نشر دهید که در یویتوب نشر میدهید. به همین دلیل میتوانید در استراتژیهای بازاریابی محتوا، انواع محتوا را برای مخاطبین مخصوص خود در شبکههای خاص نشر دهید.
بهطورکلی ضمن ارائه انواع محتوا در شبکههای مختلف، میتوانید از طریق این شبکهها با انواع نیازهای مخاطبین آشنا شوید و به سوالات آنها پاسخ دهید و تعاملات سازنده شکلدهید.
بازاریابی محتوای ویروسی
زمانی که شما در محتویاتی که تهیه میکنید به طور ملموس و حتی غیرمستقیم این احساس را بری مخاطب بر میانگیزانید که او را درک میکنید و به نیازش پاسخ میدهید، مخاطب به محتوای شما بیش از یک حالت معمولی ارزشگذاری میکند. به همین دلیل است که محتوای شما را پسندیده و سعی در نشر آن دارد تا به گونهای محتوای شما را ستایش کند. درواقع بازاریابی محتوایی ویروسی یک استراتژی نیست بلکه نتیجهای است که از بازاریابی درست و اصولی حاصل میشود.
بازاریابی محتوایی چطور کار می کند
شما هر نوع رابطهای که شکلدهید، نیاز دارید برای ماندگاری آن، اعتمادسازی کنید. ارتباط شما با مشتریها نیز نیاز به اعتمادسازی دارد. بازاریابی محتوایی وقتی بهدرستی انجام شود در همراهی با مشتری یک اعتمادسازی خوب انجام میشود. این فرآیند ۳ مرحله دارد:
- مرحله آگاهی
- مرحله بررسی
- مرحله تصمیم
مرحله آگاهی (TOFU)
مرحله آگاهی که به awareness stage یا TOFU نیز شهرت دارد، اولین مرحله از فرآیند سازوکار بازاریابی محتوا است. اگر به قیف فروش توجه کنید این مرحله درواقع ورودی به قیف فروش است که بهصورت top of funnel یا “بالای قیف” یا TOFU تلقی میشود. در این مرحله است که مخاطبین که هنوز تبدیل به مشتری نشدهاند، درگیریها، نگرانیها، نقاط درد و غیره را در مورد خود و مسایل خود شناسایی میکنند.
در این مرحله تلاش میکنید بهعنوان یک متخصص راهحلی برای مشکل مخاطب پیدا کنید و در بستر محتوا ارائه کنید. البته در این مرحله تمام راهحل ارائه نمیشود بلکه توضیحی در مورد سازوکار خود و نحوه حل مشکل را ارائه میکنید. در این مرحله مخاطب ضمن آشنایی با مساله خود و برند شما، آگاه میشود که برای مساله اش راهحلی وجود دارد.
مرحله بررسی (MOFU)
مرحله بررسی یا وسط قیف (MOFU) مرحلهای است که مخاطب به شما اطمینان کرده که راهحلی برای او دارید. او در این مرحله تمایل دارد تا بیشتر در مورد راهحلها بداند و بتواند مشکل خود را رفع کند. در این مرحله باید محتوای شما کاملا بهصورت اطلاعرسانی باشد نه تبلیغاتی، مخاطب بتواند از بین گزینههای موجود بهترین راهحل را انتخاب کند. فقط باید غیرمستقیم در این مرحله به مخاطب بفهمانید که مشکل آنها توسط راهحل شما قابل حل است. البته این پیشنهاد باید غیرمستقیم باشد و آزاردهنده نباشد.
در مرحله بررسی یا وسط قیف (MOFU) باید منتظر باشید تا مخاطب تصمیم خود را بگیرد (در واقع وارد فاز سوم و تصمیم شود). معمولا پرسش و پاسخها در این مرحله میتواند در نتیجهگیری بهتر به مخاطب کمک کند.
مرحله تصمیمگیری (BOFU)
در مرحله تصمیمگیری، خریدار آماده است تا تصمیم بگیرد که کدام راهحل به حل مشکل او کمک خواهد کرد. مصرفکننده ممکن است در حال مقایسه خرید باشد و به دنبال بهترین گزینهها بگردد. محتوای این مرحله میتواند سرنخها را به خریدار تبدیل کرده و پیشنهاد ارزش منحصر به فرد شما را پوشش دهد. آنچه که کسبوکار شما را در میان رقبا برجسته میکند را به اشتراک بگذارید.
نحوه ایجاد یک استراتژی موفق بازاریابی محتوا
لزوما تولید محتوای صرف نمیتواند منجر به تولید درآمد شود. از اینرو باید اصول بازاریابی محتوایی موفق را دانست و وارد کار کرد تا نتایج بهینه حاصل شوند. در ادامه گویا آی تی مهمترین نکات در زمینه استراتژیهای موفقیتآمیز در امر بازاریابی محتوا را شرح داده است:
تعیین اهداف بر اساس مدل SMART
مدل SMART مدلی برای تعیین اهداف است که به شما کمک میکند تا بتوانید طبق یک اصول پنجگانه اهداف بازاریابی خود را تنظیم کنید. SMART درواقع مخفف و ترکیب شده از ۵ واژه مهم است که در تعیین هدف نقش اساسی دارد.
- S: خاص (Specific): هدف باید دقیق و واضح باشد.
- M: قابل اندازهگیری (Measurable): باید بتوانید پیشرفت خود را اندازهگیری کنید.
- A: قابل دستیابی (Attainable): هدف باید واقعگرایانه و دستیافتنی باشد.
- R: مرتبط (Relevant): هدف باید با اهداف کلی کسبوکار شما مرتبط باشد.
- T: محدود به زمان (Time-bound): باید یک بازه زمانی مشخص برای دستیابی به هدف تعیین کنید.
شناسایی و درک مخاطب هدف
ممکن است خودتان را بهجای مشتری بگذارید و صرفا بر اساس برداشتی که دارید بخواهید نیازهای مشتری را آنالیز و شناسایی کنید. اینروش یک دام است! در این زمینه باید به سه سوال مهم پاسخ دهید.
- مشتریان ایدهآل شما چه کسانی هستند؟
- آنها با چه مشکلاتی روبهرو هستند؟
- چگونه میتوانید به موفقیت آنها از طریق محتوایی که تنها شما میتوانید ایجاد کنید، کمک کنید؟
این سوالات و سوالاتی که تکمیل کننده این دسته از سوالات هستند درواقع از طریق گفتگو با مشتریان، توجه به شبکههای اجتماعی، و همچنین با کمک تحقیقات آنلاین و بازار به خوبی شناسایی میشود. این مرحله اگر نادیده گرفته شود، یکی از مهمترین اصول بازاریابی محتوایی حذف شده و خروجی کار شما موفقیتآمیز نخواهد بود.
یکی از مهمترین ارکان در موفقیت در این بخش از بازاریابی محتوایی، داشتن حس همدلی با مخاطبین است. وقتی همدلی شکل بگیرد، مشکل مخاطب بهتر درک شده و شرایط او برای شما قابلفهمتر میشود. در نتیجه محتوایی تولید میکنید که در زندگی آنها تغییرات اساسی ایجاد میکند.
شناسایی کانال های محتوای مناسب
ممکن است مخاطبین شما در هر کانالی که در فضای مجازی وجود داشته باشد حضور داشته باشند. منظور از این کانالها بیشتر بسترهایی است که مخاطبین مختلف در آن حضور دارند مثل شبکههای اجتماعی مختلف. اما معمولا محدودیت زمان و منابع و نیروی کار، منجر به این میشوند که تصمیم بگیرید که بهصورت اولویتبندی شده روی کانالهای مختلف کار کنید.
در ادامه ۳ کانال مختلف برای توسعه بازاریابی محتوایی را شرح دادهایم:
آگاهی از برند در شبکه های اجتماعی و بلاگ
زمانی که هدف شما این است آگاهی از برند ایجاد کنید، لازم است که اکثریت کاربران را با برند خود آگاه کنید. دراینباره ۳ توصیه زیر را جدی بگیرید:
به پلتفرمهای مختلف در شبکههای مختلف اجتماعی توجه کنید. هر پلتفرم مخاطبین خاص خود با انتظارات خاص خود و با محتواهای خاص خود در حال کار کردن است. کار کردن در پلتفرمهای مختلف کمک میکند انواع مخاطب را درگیر برند خود کنید.
هر شبکه اجتماعی و پلتفرم مخاطبین خاص خود را دارد. به تناسب بازارشناسی خود میتوانید پلتفرمهای خود را تعیین کنید. بهعنوان مثال اگر میخواهید در زمینه B۲B کار کنید لینکدین را نباید فراموش کنید. اما محتوای بصری صرفا در اینستاگرام موردتوجه قرار میگیرد.
هنگام توسعه برند خود، برای اینکه هویت برند را بسازید و نشر دهید نیاز به وبلاگ یا وبسایت شخصی خود دارید.
بیشتر بخوانید: چرا باید بجای لینکدین سایت شخصی داشته باشیم؟
بازاریابی محتوا برای جذب سرنخ: محتواهای طولانی و وبینار ها
قبل از توضیح این بخش خوب است که در مورد مفهوم سرنخ بیشتر بدانید:
در بازاریابی، سرنخ (Lead) به شخص یا سازمانی اطلاق میشود که علاقهمندی خود را به محصول یا خدمات شما نشان داده و ممکن است در آینده تبدیل به مشتری شود. سرنخها معمولاً اطلاعاتی مانند نام، آدرس ایمیل یا شماره تلفن خود را در اختیار شما قرار میدهند تا از طریق آنها ارتباط برقرار کنید و آنها را به مشتریان واقعی تبدیل کنید.
وقتی که در مرحله اول قیف فروش خود هستید یا اصطلاحا میخواهید سرنخها یا لیدهایی را وارد کسبوکار خود کنید، باید توجه کنید که مخاطبین بیشتر در چه شرایطی حاضر هستند تا اطلاعات خود را وارد کنند یا در اختیار شما قرار دهند؟ معمولا وبینارها و یا محتواهای طولانیتر مثل pdfها این فرصت را فراهم میکنند. اما چرا اینگونه محتوا در جذب سرنخها موفق است؟ ۳ علت زیر پاسخ به این سوال است:
مخاطب حاضر است برای اطلاعات یکتا و منحصربهفرد اطلاعات خود را وارد کند. معمولا وبینارها و یا محتوایی که اختصاصی ایجاد میکنید دراینباره میتواند او را قانع کند.
محتواهایی که در یک پلتفرم تعاملی ارائه میشوند بهمنظور دسترسی مخاطب، نیاز به اطلاعات آنها دارند. به همین دلیل احتمال ارائه اطلاعات برای بهرهمندی از محتوای شما بالاست.
بستری که محتوا قرار است ارائه شود، اگر تعاملی باشد و امکان حضور زنده و لایو مخاطبین در آن وجود داشته باشد، ارزش بیشتری برای مخاطب خواهد داشت به همین دلیل است که ایجاد جلساتی که امکان مشارکت کاربر، پرسشوپاسخ در آن وجود دارد، برای مخاطبین ارزشمندتر ست. اگر مخاطب احساس ارزش کند، بهراحتی اطلاعات خود را در اختیار شما قرار میدهد و شما موفق به ایجاد سرنخهای متعدد میشوید.
بازاریابی محتوا برای تعامل و نگهداری مشتری
رسانههای اجتماعی کمک میکنند که بعد از آگاهی از برند، بتوانید جامعه اختصاصی خود از مخاطبین، مشتریان و هوادران را ایجاد کنید. هر چه این جامعه قویتر و فعالتر باشد عمر برند شما و سودآوریتان بیشتر خواهد بود.
به کمک رسانههای اجتماعی میتوانید به کمک تعامل در زمان واقعی و ارائه خدمات لحظهای به مشتریان آنها را درگیر برند خود کنید. دراینباره به راهکارهای زیر دقت کنید:
به تناسب نوع شبکه اجتماعی و نیازهای مخاطبین خود، محتواهایی ایجاد کنید که بتوانید با مخاطبین تعامل ایجاد کنید و واکنش آنها را دریافت کنید. اگر مخاطب از محتوایی که ایجاد کردهاید حس تعلق دریافت کند، برنده میدان شدهاید.
یک مجموعه ترکیبی از محتوای ناب ایجاد کنید تا هر نوع نیاز مخاطب را حتی بعد از تبدیل شدن به مشتری پوشش دهد. این مجموعه میتواند ترکیبی از کیس استادیها یا مطالعات موردی، مقالات، کتابها، راهنما و نظیر این باشد.
سرمایه گذاری در ابزارهای مناسب بازاریابی محتوا
یکی از مهمترین اصول بازاریابی محتوای موفق این است که از ابزارهای درست، بهدرستی استفاده کنید. بهعنوان مثال یکی از قویترین ابزارها، گوگل آنالیتیکس است. ابزار Google Analytics به شما کمک میکند تا:
- ترافیک روی محتوا را پیگیری کنید.
- منبع ورود مخاطبین را شناسایی کنید
- مسیر حضور مخاطبین را شناسایی کنید
- در ادامه ابزارهای دیگری برای تکمیل و توسعه استراتژیهای بازاریابی محتوا معرفی شده است:
Content Marketing Institute: اگر میخواهید در مورد بازاریابی محتوا بیشتر بخوانید و بدانید با استفاده از این بسترها که حاوی آموزههای بروز در زمینه بازاریابی محتواست میتوانید نیاز خود را به دانش جدید مرتفع کنید.
Hootsuite: اگر نیاز دارید تا استراتژیهای بازاریابی محتوا را بهینه کنید، این ابزار به شما کمک میکند.
CoSchedule: هر چیزی که در پروسه بازاریابی محتوایی شما نیاز به برنامهریزی و زمانبندی دارد، نظیر تقویم محتوا و حتی اندازهگیری عملکرد محتوا و استراتژیهایی که دارید، به کمک این ابزار انجام شدنی است. البته که کار ثانویه این ابزار کمک به ایدهپردازی برای موضوعات وبلاگ شما است.
Buffer: این ابزار به شما کمک میکند تا رسانههای مختلف اجتماعی خود را بهتر و منسجمتر مدیریت کنید.
HubSpot: این مجموعه حاوی آموزههای عالی و حرفهای و تخصصی در زمینه توسعه کسبوکار، بازاریابی و غیره است. همچنین دارای ابزارها و خدماتی است که به شما در توسعه کسبوکار و بازاریابی کمک میکند.
Google Trends: این ابزار یکی از مهمترین ابزارهایی است که برای سئو مورد نیاز است. به کمک آن میتوانید جستجوهای کاربران و میزان رقابتهای بین موارد جستجو شده به تناسب زمان و مکان مشخص کنید.
دقت کنید که ابزارهای هوش مصنوعی نیز در توسعه محتوای حرفهای به شما بسیار کمک میکنند.
تولید محتوای مداوم و مفید
اصول بازاریابی محتوای موفق صرفا تولید محتوا نیست بلکه باید محتوای شما بازتابندهی استراتژیهایتان باشد. البته که نظم و مداومت بر ایجاد محتوا نیز در موفقیت برند شما و هدفی که دارید اثر خواهد گذاشت.
توصیه جدی دراینباره این است که برای نوشتار خوب، تصاویر اختصاصی و باکیفیت در راستای برند، محتوای چندرسانهای، سرمایهگذاری کنید.
در مورد نحوه سرمایهگذاری برای چرخه محتوا، رسانهها و نتایجی که میگیرید دقت داشته باشید تا هر بار استراتژیها را بهبود ببخشید. در مورد رفتار آنلاین مخاطبین خود تحقیق کنید تا بتوانید یک استراتژی توزیع طراحی کنید که محتوا را بهموقع در زمان درست در اختیار مخاطب شما قرار دهد.
بازبینی و تنظیم مجدد استراتژی بازاریابی محتوا
فراموش نکنید که استراتژی بازاریابی شما هیچوقت حالت ثابتی نخواهد داشت. برای اینکه به بهترین نتایج در عرصه کاری خود در هر فاز برسید لازم است که به طور منظم وضعیت بازدهی استراتژی خود را بررسی کنید. پیگیری میزان پیشرفت بر اساس فعالیتهایی که داشتهاید را برای زمانهای کوتاه و بلند در نظر بگیرید. بررسی کنید که اگر استراتژیهایتان جواب نمیدهد مشکل از کجاست. دراینباره با مشورت کردن با اهل فن و متخصصان میتواند مشکل شما را تا حد زیادی حل کند.
بدین ترتیب میتوانید استراتژی اصولی برای بازاریابی محتوایی خود تنظیم کنید و از جامعه آنلاین و آفلاین برای توسعه کسب و کار خود بهرهمند شوید.
منبع کمکی: shopify.com
source