
متخصص سلامت در بلایا و مدرس اورژانس و مراقبت ویژه از نبود یک واحد مشخص برای کنترل ایمنی بیمار خبر داد و گفت: وظایفی که این واحد باید انجام دهد در حال حاضر به صورت پراکنده برعهده معاونتهای دیگر وزارت بهداشت است.
به گزارش خبرنگار آنا؛ یکی از چالشهای مهم نظام سلامت کنترل عفونت در بیمارستانها است، موضوعی که به نظر میرسد با نبود ساختاری مشخص در وزارت بهداشت برای ابلاغ و تعیین یک شیوهنامه مشخص با مشکلاتی روبهرو شده است.
در حال حاضر ما یک واحد رسمی برای پیشگیری و کنترل عفونت در وزارت بهداشت نداریم که این خلأ برخلاف واحدی مانند مرکز بیماریهای واگیر باعث میشود نقشها و وظایف میان معاونتهای مختلف ازجمله معاونت بهداشت، درمان، معاونت پرستاری و غذا و دارو پراکنده شود و به درستی انجام نشود.
امیر سالاری متخصص سلامت در بلایا، مدرس اورژانس و مراقبت ویژه در کشور در گفتوگو با آنا گفت: نتیجه این پراکندگی تاخیر در ابلاغ پروتکلها و دستورالعملها است. در برخی موارد دستورالعملها به قدری دیر به دست کادر درمان میرسد، که دیگر کارایی لازم را ندارد. همین مسئله، باعث سردرگمی پزشکان، پرستاران و سایر متخصصان میشود، چراکه نمیدانند دقیقاً باید از چه پروتکلی پیروی کنند.
وی با بیان اینکه کنترل عفونت یک کار تیمی و چندبخشی است، گفت: وقتی وحدت رویه وجود نداشته باشد، هر بخش بیمارستان ممکن است به سلیقه خودش عمل کند. برای مثال، یک پرستار درباره مراقبت از لولههای دستگاه تنفس مصنوعی یا تعویض پانسمان بیمار یک روش را درست بداند، اما پزشک همان بخش نظر دیگری داشته باشد.
سالاری تاکید کرد: برخی متخصصان حتی در موارد ساده مثل مسواک زدن بیماران متصل به دستگاه تنفس مصنوعی که برای کاهش خطر عفونتهای ریوی انجام میشود نیز مقاومت دارند چراکه برخی فکر میکنند هدف، زیبایی دندان بیمار است، در حالی که این کار برای پیشگیری از ذاتالریه ناشی از ونتیلاتور انجام میشود.
مدرس اورژانس و مراقبت ویژه با بیان انکه نبود هماهنگی، مستقیماً بر ایمنی بیمار اثر دارد، تشریح کرد: ایمنی بیمار یعنی جلوگیری از عفونت و حتی اگر بهترین جراحی برای بیمار انجام شود اما فرد بعد از جراحی دچار عفونت بیمارستانی شود، یعنی ایمنی او به خطر افتاده است.
سالاری گفت: متاسفانه بعد از کرونا، یک عقبگرد را شاهد بودیم چراکه بسیاری از آن عادتهای بهداشتی که مردم و حتی کادر درمان در دوران کرونا رعایت میکردند، کمرنگ شده است و تا زمانی که پاندمی یا بحران جدیدی شکل نگیرد، به این مسائل توجه کافی نمیشود.
وی با بیان اینکه تنها راهحل این مسئله ایجاد یک مرکز رسمی و متمرکز برای پیشگیری و کنترل عفونت در وزارت بهداشت است چراکه این واحد باید یک تصمیم واحد بگیرد و دستورالعملهای مشخص را به همه بیمارستانها ابلاغ کند تا تفاوت سلیقهها و نظرات بین متخصصین، پرستاران و دیگر کادرهای مراکز درمان موجب به خطر افتادن ایمنی بیماران نشود..
مدرس اورژانس و مراقبت ویژه گفت: عدم نظارت، ارزیابی و بازخورد از دیگر مواردی است که در نبود این مراکزاتفاق میافتد. همچنین این واحد باید به دانشگاههای علوم پزشکی کشور، پروتکلهای بهروز و علمی ارائه دهد تا دیگر شاهد سردرگمی کادر درمان نباشیم.
وی افزود: ایجاد یک ساختار رسمی باعث میشود مراقبتها و کنترل عفونت در سراسر کشور منسجم و هماهنگ شود. این یعنی بیمار، بدون توجه به اینکه در کدام بیمارستان یا شهر بستری است، از استانداردهای یکسانی برای کنترل عفونت بهرهمند خواهد شد.
source