در دنیای امروز، با افزایش آلودگیها و انتشار گازهای گلخانهای که محیط زیست را به مرز نابودی میکشاند، پیشرفت فناوری به جایی رسیده است که راهکارهای مطمئن و دوستدار طبیعت عرضه کرده است. تولیدکنندگان و صنایع خودروسازی نیز در تلاشاند با ارائه محصولاتی سازگار با محیط زیست، پاسخی به این چالش جهانی بدهند. صنعت خودروسازی بیشتر از صنایع دیگر از این قاعده مستثنی نیست و تولیدکنندگان خودروهای برقی با استفاده از فناوریهای پیشرفته، به دنبال ترویج حملونقل پاک و کاهش آلایندهها هستند.
با این حال، استفاده از خودروهای برقی نیازمند رعایت نکاتی است که بدون آنها، بهرهگیری بهینه از این فناوری میسر نخواهد بود. یکی از مهمترین موضوعات در این زمینه، نحوه صحیح شارژ خودروهای برقی است. اگرچه این فرآیند در نگاه اول ساده به نظر میرسد، اما درک اصول و نکات کلیدی آن، تأثیر زیادی بر عملکرد، کارایی و راحتی کاربران دارد.
چه مالک یک خودروی برقی باشید، چه قصد خرید آن را داشته باشید یا صرفاً به فناوریهای نوین این حوزه علاقهمند باشید، در این گزارش میتوانید تمام اطلاعات لازم درباره روشهای شارژ خودروهای برقی را کسب کنید و ابهامات خود را در این زمینه برطرف کنید.
نحوه عملکرد باتری و شارژ در خودروهای برقی
باتریهای لیتیوم یونی منبع اصلی تأمین انرژی در خودروهای الکتریکی هستند. در زمان اتصال خودرو به منبع شارژ، انرژی الکتریکی از طریق تجهیزات شارژ به بسته باتری منتقل شده و در سلولهای باتری ذخیره میشود.
سیستم مدیریت باتری (BMS) نقش مهمی در نظارت و کنترل فرآیند شارژ دارد. این سیستم با تنظیم میزان دریافت انرژی، از شارژ ایمن باتری اطمینان حاصل میکند و زمانی که کاملاً شارژ انجام شده باشد، فرآیند به صورت خودکار متوقف میشود. علاوه بر این، BMS به طور مداوم وضعیت شارژ، دما و سایر موارد دیگر را چک کرده و از استفاده بیش از حد جلوگیری میکند تا عمر باتری افزایش یافته و عملکرد آن بهینه و پایدار باقی بماند.
روشهای شارژ خودروی برقی
معمولاً روش شارژ خودروی برقی به ۲ صورت انجام میشود. در اولین روش شما میتوانید به ایستگاه شارژ عمومی که در سطح شهر موجود هستند مراجعه کنید و در روش بعدی از شارژ خانگی نیز بهره ببرید.
ایستگاههای شارژ عمومی
ایستگاههای شارژ عمومی مکانهای اختصاصی هستند که به زیرساختهای شارژی خودرو مجهز شدهاند. به این ایستگاههای شارژ عمومی ایستگاه DC نیز گفته میشود و امکان شارژ سریع خودروی برقی را برای شما فراهم میکند و میتوانید در زمان مراجعه به این ایستگاهها در زمان خود صرفهجویی کنید. این ایستگاههای شارژ معمولاً در مراکز خدماتی، اتوبانها، مراکز خرید و پارکینگها مستقر شدهاند تا دارندگان خودروهای برقی بتوانند بهراحتی انرژی مورد نیاز وسیله نقلیه خود را تأمین کنند. با این حال، دسترسی به ایستگاههای شارژ بسته به موقعیت جغرافیایی و زیرساختهای هر منطقه ممکن است متفاوت باشد.
شارژرهای خانگی نقش مهمی در تجربه مالکیت خودروهای برقی دارند. در این روش سرعت شارژدهی آنها نسبت به ایستگاههای عمومی کمتر است، اما روشی مطمئن و راحت برای شارژ شبانه خودرو به شمار میروند. با استفاده از این شارژرها، دارندگان وسایل نقلیه الکتریکی میتوانند بهسادگی خودروی خود را در خانه شارژ کرده و اطمینان داشته باشند که هر زمان نیاز باشد، آماده حرکت است.
مدت زمان شارژ
زمان شارژ شدن خودروهای برقی بسته به پارامترهای مختلف مانند نوع باتری به کار رفته در خودرو، نحوه شارژ و … متفاوت است. خودروی برقی اسکای ول با بهرهگیری از شارژرهای سریع میتواند تنها در ۳۵ دقیقه میزان شارژ خود را از ۲۰ درصد به ۷۰ درصد افزایش دهد. این در حالی است که برای شارژ کامل یک خودروی برقی از طریق شارژرهای خانگی، حدود ۱۲ ساعت زمان مورد نیاز است. به همین دلیل، ایستگاههای شارژ عمومی گزینهای ایدهآل برای استفادههای روزمره محسوب میشوند، در حالی که برای سفرهای طولانی، استفاده از شارژر خانگی جهت شارژ کامل خودرو توصیه میشود.
اکنون که با فرآیند شارژ خودروهای برقی آشنا شدید، در ادامه به بررسی نکات کلیدی در زمینه نگهداری و حفظ سلامت باتری این خودروها خواهیم پرداخت. رعایت این نکات میتواند به افزایش عمر باتری خودروی برقی شما کمک کند و عملکرد بهینه آن را در بلندمدت تضمین نماید.
نکات نگهداری باتری خودروی برقی
باید به اینکه توجه داشته باشید خودروهای برقی هرچند در باتری با یکدیگر تفاوت داشته باشند، اما برای همه آنها رعایت نکاتی برای افزایش طول عمر نیز توصیه شده است که میتوان به مهمترین آنها مانند رعایت محدوده شارژ، مراقبت در دمای بسیار گرم و بسیار سرد و تغییر عادات رانندگی اشاره کرد.
برای مثال باتریهای لیتیوم یونی مورد استفاده در خودروهای برقی، تعداد محدودی چرخه شارژ دارند و برای افزایش عمر مفید آنها، بهتر است از تخلیه کامل مکرر باتری خودداری کنید. توصیه میشود سطح شارژ را بین ۲۰ تا ۸۰ درصد حفظ کنید تا عملکرد بهینه و طول عمر بیشتری داشته باشد. باتری خودروی برقی اسکای ول از ظرفیت شارژ مجدد ۵۵۰۰ تا ۶۰۰۰ بار برخوردار است و با گارانتی ۸ ساله یا ۲۰۰,۰۰۰ کیلومتر رانندگی ارائه میشود.
خودروی برقی نبکا ET5 (اسکای ول)
ایران نیز در این زمینه فعالیتهایی را انجام داده است و توانسته پیشرفتهای چشمگیری داشته باشد. خودروی برقی نبکا ET5 (اسکای ول) که مجهز به پیشرفتهترین فناوریهاست، توسط شرکت نبکا، جوینت ونچر شرکت مپنا و صنایع خودروسازی کرمان، در ایران عرضه میگردد. نبکا با هدف ترویج استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی شکل گرفته است تا در کنار هم بتوانیم روند رسیدن به اکوسیستمی با حملونقل پایدار را تسریع کنیم.
source