
به گزارش قلم نیوز و به نقل از ایرنا، اگرچه از زمان اعلام برگزاری مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، بازارها به آن واکنش مثبت نشان دادند و انتظارات تورمی بخصوص در بازارهای غیررسمی کاهش داشت اما به دنبال اعلام سازنده و مثبت بودن دور اول مذاکرات در مسقط، تعدیل نرخ ها در بازار ارز و طلا شدت گرفت.
از آنجا که قرار است دور دوم این مذاکرات غیرمستقیم نیز ۳۰ فروردین بار دیگر در مسقط برگزار شود، به نظر می رسد بازار در شرایط انتظاری برای اعلام نتایج مذاکرات است تا در صورت سازنده بودن دور آتی، بخش دیگری از حباب های قیمتی در بازار بترکد.
در این میان، انتظار عمومی مردم این است که به دنبال تعدیلهای رخ داده در بازار ارز، نرخ کالاهایی که به نوعی به ارز وابسته هستند اعم از کالاهای ۱۰۰ درصد وارداتی و یا کالاهایی که با مواداولیه وارداتی تولید می شوند نیز عقبگرد داشته باشد که البته این انتظار هنوز از سوی بازارهای مختلف اجابت نشده و در عمل شاهد آن هستیم که حباب های قیمتی کمتر شده است نه قیمت اصلی کالا.
البته باید در نظر داشت که بیش از ۷۰ درصد کالاهای وارداتی به کشور، مواد اولیه و کالاهای واسطهای هستند که در تولید نقش دارند و از این منظر می توان نقش قیمت ارز را در شکل گیری نرخ نهایی محصولات تولیدی به وضوح مشاهده کرد.
چسبندگی قیمتها در اقتصاد ایران
در این ارتباط مهدی طغیانی نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: تا زمانی که کاهش قیمت ارز تثبیت نشود و نوسان در این بازار ادامه داشته باشد، نمی توان انتظار داشت که با کاهش نرخها، قیمت کالاها نیز تعدیل شود.
وی درباره تأثیر مذاکرات اخیر مسقط بر آینده اقتصاد ایران اظهار کرد: وقتی قیمت ارزهای عمده بخصوص دلار در بازار افزایش می یابد، قیمت نهایی سه گروه کالایی نیز دستخوش تغییر می شود؛ کالاهایی که تولید آنها به مواد اولیه وارداتی وابسته است؛ کالاهایی که با ارز خریداری می شوند و سوم کالاهایی که تولید آنها با ماشینآلاتی انجام می شود که تعمیر و نوسازی آنها به ارز وابسته است.
طغیانی ادامه داد: تاثیر ارز بر قیمت نهایی محصول در زمانی که نرخ ارز کاهشی می شود نیز باید قابل مشاهده باشد اما از آنجایی که در اقتصاد ایران مشکلی به نام «چسبندگی قیمتی» وجود دارد، این اتفاق به سرعت نمی افتد و در چنین شرایطی بلافاصله با کاهش قیمت ارز، نرخ کالاها نزولی نخواهد شد بلکه کاهش قیمت محصولات و کالاها، زمانبَر خواهد بود.
این نماینده مجلس ادامه داد: شرط کاهش قیمت کالاها به دنبال افت نرخ ارز، این است که کاهش رخ داده در بازار ارز ثبات داشته باشد یعنی در قیمتهای پایینتر، ثابت باقی بماند نه اینکه فقط از نوسانات شدید، بلافاصله تأثیر بگیرد.
source