جوان آنلاین: رئیس پلیس آگاهی فراجا گفت که یکی از اقدامهای پلیس برای پیشگیری از سرقت، ارسال پیامک به سارقان قبل از عمل مجرمانه است، از جمله اینکه سال قبل ارسال ۱۶ هزار پیامک به سارقان ارسال و باعث کاهش سرقتها شدهاست.
سردار محمد قنبری، رئیس پلیس آگاهی فراجا صبح دیروز در نشستی خبری در ساختمان پلیس آگاهی با بیان اینکه سال ۱۴۰۳ برای پلیس سالی پرکار بود و همکاران ما تلاشهای بسیار زیادی را برای تأمین امنیت و مبارزه با جرم در سطح کشور انجام دادند، گفت: «جرائمی مانند سرقت به طور عام و جرائم جنایی از جمله قتل، جعل و کلاهبرداری در حوزه مسئولیت پلیس آگاهی قرار دارند و کارآگاهان ما در سراسر کشور پس از وقوع، مسئول کشف آن هستند. بر اساس قانون برخورد قاطع با سارقان، مجرمان و متجاوزان به حریم امنیت مردم، جزو وظایف مأموران پلیس آگاهی است و ما تلاش میکنیم احساس امنیت را در جامعه افزایش دهیم. همچنین تلاش میکنیم با هوشمندسازی و تقویت روشهای علمی وقوع ارتکاب جرم را از مجرمان سلب کنیم.»
کشف ۴ هزار خودرو
سردار قنبری درباره اقدامات جدید این پلیس برای مبارزه با مجرمان گفت: «در اقدامات فیزیکی ساختار گشت پلیس آگاهی ایجاد شد و در سراسر کشور کارآگاهان زبده ما شبانهروزی محلهای جرمخیز را رصد میکنند و به دنبال مجرمان هستند که در این مدت تعداد زیادی را حین انجام جرم دستگیر و سال گذشته ۴ هزار خودروی سرقتی را در تعقیب و گریزها شناسایی و کشف کردند.
همچنین از سال گذشته، کنترل هوشمند سارقان سابقهدار که بیش از چهار فقره سرقت و محکومیت کیفری دارند، بر اساس دستورالعمل قوه قضائیه با پابند الکترونیک تحتنظر پلیس آگاهی هستند؛ یعنی این افراد اگر به محلهای جرمخیز نزدیک شوند، به آنها هشدار میدهیم. حتی اگر افرادی بتوانند سرقت انجام دهند نیز سریعاً دستگیر میشوند و امسال این طرح نیز گسترش خواهد یافت. سال گذشته ۵ هزار سارق بر همین اساس دستگیر شدند.»
بانک ژنتیک
رئیس پلیس آگاهی فراجا درباره ایجاد بانک ژنتیک مجرمان اظهار داشت: «در مرکز تشخیص هویت، صحنه جرم عامل دستگیری سارق است و ما اقدامات زیادی انجام دادیم تا سرعت کشف جرم افزایش پیدا کند. به عنوان مثال توسعه بانک ژنتیک از جمله این اقدامات است. امروزه همه نمونههای ژنتیکی را از صحنه جرم برداشت کرده و با بانک خود تطبیق میدهیم. سال گذشته این طرح اجرا شد و امسال نیز توسعه پیدا میکند. با این نمونههای بیولوژی، خیلی سریع مجرمان شناسایی و دستگیر میشوند.
همچنین برای کشف و برداشت اثرانگشت نیز پیشرفتهای بسیاری داشتیم و در صحنه جرم اثرانگشتها سریعاً برداشت میشود و به صورت سیستمی در همان صحنه جرم، هویت صاحب اثرانگشت حتی اگر هیچ سابقهای هم نداشته باشد، کشف میشود. بر همین اساس با انجام این اقدامات ما با قاطعیت به کشف جرم نزدیک میشویم.» وی افزود: «سه بعدیسازی صحنههای جرم، در دستور کار قرار دارد و سال گذشته در تهران به صورت آزمایشی اجرا شد. ما میتوانیم در یک زمان، صحنه جرم را برای همه کارآگاهان سراسر کشور به اشتراک بگذاریم. همچنین در این مرکز تمرکززدایی کردیم؛ یعنی قبلاً همه نمونهها باید به مرکز میآمد، اما الان همه استانها آزمایشگاه دارند و سیستمهای مجهز مثل سیستم تطبیق گلوله و اسلحه داریم. علاوه بر این، سامانه تطبیق صوت نیز روز گذشته اجرایی شد.»
کاهش ۱۸ درصد سرقت
سردار قنبری ادامه داد: «دو سال پیش افزایش سرقت داشتیم، اما با انجام این اقدامات کمکم میزان سرقتها کاهش یافت. سال گذشته در مجموع ۱۸ درصد کاهش سرقت و افزایش ۸ درصدی کشف جرم داشتیم. همچنین ۸۰ درصد سرقتهایی که در طول تعطیلات امسال نوروز نیز اتفاق افتاد، کشف شد و سارقان دستگیر شدند.»
ارسال پیامک به سارقان
سردار قنبری در ادامه به اقدام پیشگیرانه دیگری در راستای پیشگیری از سرقت اشاره کرد و گفت: «سال گذشته اقدام دیگری نیز انجام شد و طی آن وقتی چند سارق تجمع میکردند و احتمال میرفت آنها قصد طراحی نقشه سرقت دارند به آنها پیام میدادیم که بدانند تحتنظر هستند و اقدام مجرمانه انجام ندهند، بر همین اساس سال گذشته ۱۶ هزار پیام به سارقان ارسال شد و این مسائل باعث کاهش سرقتها میشود.»
نظارت پلیس آگاهی بر تولید خودرو
رئیس پلیس آگاهی فراجا درباره نظارت پلیس آگاهی بر تولید خودرو در خصوص رعایت ایمنی آن افزود: «طبق مصوبهای که پلیس در اختیار دارد، ایمنسازی خودروهای تولیدی باید به تأیید پلیس رسیده و ما نیز بر آن نظارت داریم، این مصوبه شورای امنیت ملی کشور است که باید استاندارد ایمنی خودرو توسط پلیس تأیید شود و خودروسازان باید گواهی ایمنی را از پلیس برای دریافت پلاک اخذ کنند. همه این موارد برای کاهش سرقت خودرو است؛ مثلاً در سال ۱۳۹۸، ۴ هزار خودروی تولیدی همان سال سرقت شد که در سال ۱۴۰۳ به ۲۳۰ خودرو رسیدهاست، این در حالی است که سال گذشته بیش از یک میلیون خودرو تحویل مردم شد، راهبرد ما برای سال ۱۴۰۵ تکرقمی شدن میزان سرقت خودروهای تولیدی است.»
وی با اشاره به تولید سامانه ایمنی توسط شرکتهای دانشبنیان داخلی افزود: «از ۷ هزار خودرویی که به این سامانه مجهز شدند، هیچ خودرویی سرقت نشدهاست.»
کشف ۹۸ درصدی پروندههای قتل
سردار قنبری همچنین به جرائم خشن مانند قتل اشاره کرد و ادامه داد: «در سال ۱۴۰۳ حدود ۹۸ درصد پروندههای قتل شناسایی و مجرمان و قاتلان دستگیر شدند. در حوزه آدمربایی نیز بررسی بیش از ۹۰ درصد پروندهها پایان یافته و متهمان شناسایی و به قوه قضائیه سپرده شدند. میتوان گفت تقریباً مجرمی نیست که از دستان پلیس فرار کند و بر همین اساس حدود ۸۰۰ نفر در پرونده جناحی تحت تعقیب پلیس طی سه ماهه پایانی سال ۱۴۰۳ دستگیر شدند. همچنین ۸۵ درصد پروندههای رسوبی شناسایی و به نتیجه رسیدند.»
به گفته وی سال گذشته رشته تخصصی کارشناس کشف علمی جرم ذیل کانون کارشناسان دادگستری تأسیس و فعال شد.
۲/۰ درصد سرقتها مسلحانه است
سردار قنبری در حاشیه این نشست در پاسخ به پرسش خبرنگار ما در خصوص فراوانی استفاده از سلاح گرم توسط سارقان و مجرمان گفت: «آنچه در واقعیت اتفاق میافتد تا آنچه روایت میشود، با هم تفاوت دارد. اینکه سرقتهای مسلحانه یا جرائم مسلحانه رخ میدهد، هیچ شکی نیست، اما بر اساس آمار تنها ۲/۰ درصد از سارقان در سرقتهای خود از سلاح گرم استفاده میکنند و به عبارتی، میزان سرقتهای مسلحانه در ایران حتی به یک درصد نیز نمیرسد. به همین دلیل نمیتوان گفت در این زمینه با فراوانی روبهرو هستیم. البته پلیس در برخورد با مجرمان مسلح قاطع است و از امسال این قاطعیت بیشتر هم میشود.»
برخورد شبیه به اوباش با قاپزنان
رئیس پلیس آگاهی فراجا در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص افزایش موبایلقاپی در کوچه و خیابان گفت: «این نکته نباید فراموش شود که کشفیات ما در این زمینه هم افزایشی بودهاست، اما در نظر داریم با قاپزنان در آینده مثل اراذل و اوباش برخورد شود و مأموران چنانچه در صحنه با قاپزنی روبهرو شوند، قاطعانه برخورد خواهند کرد. یکی از اهداف گشتهای پلیس آگاهی کنترل، بازداشت قاپزنان است و قاپزنی به خط قرمز پلیس تبدیل شدهاست.»
source