میکا (MiCA) مخفف عبارت Markets in Crypto-Assets Regulation بهمعنی قانون بازارهای داراییهای رمزنگاری شده است. اتحادیه اروپا این قانون را برای نظارت بر فعالیتهای مرتبط با بازار رمزارزها در سطح کشورهای عضو تصویب کرده است. مطابق برنامه زمانبندی، قانون میکا در روز 30 دسامبر 2024 (10 دی 1403) اجرایی شد. اگر اهل دنبال کردن اخبار رمزارزها باشید، حتما میدانید که بهموجب اجرای قانون میکا، خرید ارز دیجیتال تتر در صرافیهای اروپایی ممنوع شده است. در هفتههای گذشته، چند صرافی ارز دیجیتال معتبر تتر را از فهرست معاملات خود حذف کردهاند. بههمین بهانه در مطلب حاضر به بررسی تاثیر قانون میکا روی قیمت لحظهای تتر و آینده این استیبل کوین میپردازیم.
چرا عرضه تتر منطبق بر قانون میکا نیست؟
قانون میکا (MiCA) از 7 سرفصل اصلی تشکیل شده است. صدور مجوز برای فعالیت کسبوکارها، شفافیت و نظارت برای فعالیت شرکتها، جلوگیری از کلاهبرداری و سوءاستفادههای احتمالی، حفاظت از سرمایهگذاران بازار کریپتوکارنسی و شفافسازی در خصوص نحوه رسیدگی بهشکایات در این زمینه سرفصلهای اصلی قانون میکا را تشکیل میدهند.
دو نکته در قانون میکا درباره استیبل کوینها وجود دارد که در عمل منجر به ممنوعیت خرید تتر در اروپا میشود. اولین موضوع الزام شرکتهای عرضه کننده استیبل کوین بهدریافت مجوز موسسه پول الکترونیکی (EMI) است که قوانین چند لایه و شرایط پیچیدهای دارد.
همچنین قانون میکا تاکید میکند که هر استیبل کوین باید بهپشتوانه دارایی نقدی عرضه شود. بهزبان ساده، ما بهازای عرضه یک استیبل کوین مانند تتر در بازار باید دلار آمریکا در حساب بانکی متعلق به شرکت وجود داشته باشد. این حساب باید در بانک مورد تایید اتحادیه اروپا باشد و همچنین حداقل باید 30 درصد ذخایر استیبل کوین بهصورت نقدی در حساب بانکی تحت نظارت نگهداری شود.
ذخایر استیبل کوین تتر به چند بخش اصلی تقسیم میشود. حدود 80 درصد ذخایر تتر مربوط به ذخایر اوراق قرضه خزانهداری آمریکا است و از این حیث شرکت تتر در جمع 20 دارنده بزرگ اوراق خزانهداری آمریکا قرار دارد. همچنین این شرکت مالک 83758 بیت کوین است. باتوجهبه قیمت بیت کوین، میزان ارزش این بخش از ذخایر تتر بالغ بر 8.4 میلیارد دلار است. بخش دیگری از ذخایر شرکت تتر هم صرف خرید طلا شده است. تنها قسمت کوچکی از ذخایر تتر در قالب پول نقد در حساب بانکی نگهداری میشود. بههمین دلیل، قانون میکا در عرضه تتر رعایت نشده است.
آیا شرکت تتر قصد پذیرش قانون میکا را دارد؟
مطابق قانون میکا، شرکتهای فعال در حوزه ارز دیجیتال تنها تا ابتدای تیر ماه 1405 برای دریافت مجوزهای لازم فرصت دارند. پائولو آردوینو، مدیرعامل شرکت تتر بهصراحت اعلام کرده است که شرکت تتر هیچ برنامهای برای انطباق استیبل کوین USDT با قانون میکا ندارد.
یکی از دلایل مخالفت شرکت تتر با قانون میکا، مسئله بیثباتی فعالیت بانکها است. در واقع مدیران این شرکت معتقدند وقتی بخش عمدهای از ذخایر استیبل کوین USDT در حساب بانکی بهصورت نقدی نگهداری شود، در صورت ورشکستگی بانک عملا قیمت تتر لحظهای سقوط میکند. بههمین دلیل برای حفظ قیمت روز تتر در محدوده یک دلار باید سبد متنوع و مطمئن از ذخایر را تشکیل داد.
تاثیر قانون میکا روی قیمت، خرید و فروش تتر
در زمان اجرایی شدن قانون میکا یعنی روز 30 دسامبر 2024، عرضه استیبل کوین تتر حدود 141 میلیارد دلار بود. چند صرافی ارز دیجیتال بعد از این روز، خرید و فروش تتر را برای مشتریان اروپایی خود متوقف کردند. این اتفاق باعث شد بهفاصله چند روز پس از اجرای قانون میکا، عرضه تتر به مرز 138 میلیارد دلار کاهش یابد.
البته اجرای این قانون روی قیمت خرید تتر تاثیرگذار نبود. شرکت تتر ضمن بازخرید مازاد عرضه استیبل کوین خود در بازار، جلوی از دست رفتن نرخ برابری تتر با دلار آمریکا را گرفت.
تاثیر منفی قانون میکا روی عرضه تتر خیلی کوتاه بود. اکنون که در نیمه فوریه 2025 بهسر میبریم، عرضه استیبل کوین تتر بار دیگر به سطح بیش از 141 میلیارد دلار رسیده است.
چرا قانون میکا روی قیمت ارز تتر و جایگاه آن تاثیر چندانی نداشته است؟
عرضه و تقاضای تتر بهعنوان یک شاخص کلیدی تاثیرگذار برای رصد قیمت لحظهای بیت کوین شناخته میشود. حتی اجرای قانون میکا هم نتوانست روی نسبت به عرضه تتر و میزان تقاضای خرید بیت کوین تاثیر منفی بگذارد. واقعیت از این قرار است که بیش از 65 درصد عرضه استیبل کوینها در بازار کریپتو متعلق به تتر است و با فاصله بسیار زیاد، رتبه نخست را در اختیار دارد.
اصلیترین دلیل عدم تاثیرگذاری قانون میکا روی خرید و فروش ارز دیجیتال تتر آن است که کانون معاملات این استیبل کوین در قاره آسیا است. حدود 80 درصد معاملات روزانه تتر در کشورهای آسیایی انجام میشود. بهعنوان مثال خرید تتر در ایران و برخی دیگر از کشورهای قاره کهن برای حفظ ارزش سرمایه صورت میگیرد.
بعد از آسیا هم کشورهای آمریکای لاتین و آفریقا بیشترین سهم در معاملات تتر را دارند. بههمین دلیل، اساسا کنار رفتن تتر از معاملات استیبل کوینها در قاره اروپا، تاثیر منفی چشمگیری روی عرضه، خرید و فروش و قیمت تتر نگذاشت.
کلام پایانی
رویهمرفته، بررسی نظرات کارشناسان حاکی از آن است که در آینده میان مدت، خطر جدی جایگاه تتر در بازار استیبل کوینها را تهدید نمیکند. بنابراین میتوانید همچنان روی خرید تتر بهعنوان گزینهای برای سرمایهگذاری یا دروازه ورود به بازار کریپتوکارنسی حساب کنید.
احتمالا این سوال را مطرح میکنید که صرافی آنلاین ارز دیجیتال چیست و بهترین روش برای خرید تتر ارزان در آن چگونه است. سایت ارز دیجیتال بیت ایمن، بهترین پلتفرم برای خرید و فروش بیت کوین، تتر و دهها ارز دیجیتال دیگر است. قیمت آنلاین بیت کوین و تتر در بیت ایمن کامل منطبق بر صرافیهای معتبر جهانی است. علاوه بر سایت میتوانید برای خرید ارز دیجیتالی مانند تتر از اپلیکیشن موبایل بیت ایمن هم استفاده کنید.
source