جوان آنلاین: یک تقابل عجیب؛ افرادی که سالهای سال است چشم انتظارند تا صدای گریه نوزادی را بشنوند و حضور یک بچه کانون خانوادهشان را گرم کند، نقطه مقابل، اما کسانی هستند که فرزندشان را نمیخواهند و به دنبال این هستند جنینشان را سقط کنند، اما سازمان بسیج جامعه پزشکی با استقرار طرح نفس در مراکز درمان ناباروری میکوشد از این تقابل برای انگیزه دادن به مادرانی که میخواهند جنینشان را سقط کنند، بهره ببرد؛ طرحی که در حال حاضر در ۳۰۰ مرکز در سطح کشور فعال است و توانسته مانع از سقط شدن ۶ هزار جنین شود.
نفس یا همان نجات فرزندان سقط غیرقانونی طرحی است که از سال ۱۴۰۱ به همت بسیج جامعه پزشکی و با همراهی ماماها و پزشکان همکار این سازمان در حال انجام است تا با آگاهیبخشی به مادرانی که قصد سقط جنین دارند، مانع از آن شود جنینهایی که هنوز متولد نشدهاند، طعم مرگ را بچشند. به گفته رئیس بسیج جامعه پزشکی ماحصل اجرای این تا کنون بیش از ۱۰هزار مادر آموزش و مشاوره گرفتهاند، ۸هزار مادر از سقط منصرف شدند و بیش از ۶ هزار نوزاد زنده متولد شدند.
نشست خبری اولین رویداد ملی نفس یا «نجات فرزندان سقط» با حضور صابر جباری، رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت و حسین زارعزاده، رئیس بسیج جامعه پزشکی ۱۵ آبانماه ۱۴۰۳ برگزار شد.
غیرقانونی و غیراخلاقی
رئیس بسیج جامعه پزشکی درباره اجراییشدن طرح نفس اینگونه توضیح داد: «نیمه دوم سال ۱۴۰۰ قانون جوانی جمعیت ابلاغ شدهاست؛ لذا از سال ۱۴۰۱ که فعالیتهای خود را آغاز کردیم، از اینرو به دنبال دستگاههایی که در راستای قانون جوانی جمعیت تکالیفی دارند، این سازمان نیز تکالیفی از جمله اجرای طرح نفس را بر عهده دارد.»
بنا به تأکید وی اگر در کشورمان ۳۰۰ میلیون نفر هم وجود داشتند، باز هم ما این طرح را دنبال میکردیم؛ زیرا موضوع سقط از نظر روحی و روانی علاوه بر اینکه میتواند مادران را تحتتأثیر قرار دهد، عملی غیراخلاقی و غیرقانونی نیز محسوب میشود.
زارعزاده در خصوص مقوله سقط جنین گفت: «سقطجنین بهعنوان یک موضوع غیراخلاقی در تمام کشورها شناخته شدهاست.»
وی در خصوص علت تصمیم سقط در خانوادهها با تأکید بر اینکه بر اساس آمارهای موجود، تنها ۲۰ تا ۲۵ درصد عمل سقط مربوط به مسائل اقتصادی میشود، افزود: «سقط جنین گاهی به دلیل ناآگاهی اتفاق میافتد. در این سه سال سعی ما بر این بودهاست که آگاهسازی و مشاورههای لازم را برای والدین انجام دهیم.»
انصراف ۸ هزار مادر از سقط
زارعزاده در خصوص مراکز نفس توضیح داد: «در این سه سال بیش از ۳۰۰ مرکز نفس در سراسر کشور راهاندازی شدهاست که تا کنون بیش از ۱۰هزار مادر آموزش و مشاوره گرفتهاند، ۸ هزار مادر از سقط منصرف شدند و بیش از ۶ هزار نوزاد زنده متولد شدند.»
رئیس بسیج جامعه پزشکی از برگزاری اولین رویداد ملی طرح نفس با شعار «هم نفس با نفس» در ۲۰ و ۲۱ آبانماه با حضور و زیر بهداشت و خانوادههای منصرف شده از سقط برگزار خواهد شد. زارعزاده در خصوص سازوکار مراکز نفس توضیح داد: «مراکز نفس توانستند با شناسایی مادرانی که به علل متعدد از جمله دلایل فرهنگی و اقتصادی تصمیم به سقط دارند مشاوره دهد و آنها را از سقط منصرف کنند.»
اهدای جهیزیه و سیسمونی برای جلوگیری از سقط!
زارعزاده بارداری در دوران عقد را یکی از علتهای سقط جنین دانست و گفت: «یکی از علتهای سقط، بارداری در دوران عقد است که در مراکز نفس حمایتهای مادی و معنوی برای این افراد انجام میشود. بهعنوان مثال برای آنها سیسمونی و جهیزیه تهیه کردهایم تا از سقط این افراد جلوگیری شود.»
رئیس بسیج جامعه پزشکی در پاسخ به پرسش «جوان» درباره اینکه چقدر از خانوادههایی که از سقط جنین منصرف شدهاند برای انگیزه دادن به افرادی که قصد سقط جنین دارند، استفاده میشود، گفت: ما این کار را انجام دادهایم و جالب اینجاست این خانوادهها علاقه خاصی دارند به فرزندی که قرار بوده سقطش کنند و میگویند انگار این بچه جور دیگری است.
وی در ادامه بیان کرد: «یکی از جاهایی که مراکز نفس در آن حضور دارد، مراکز درمان ناباروری است؛ در این مراکز خانوادههایی قرار دارند که بچهدار نمیشوند. زمانی که خانوادههایی که قصد دارند سقط کنند به این مراکز مراجعه میکنند و افرادی را میبینند که در حسرت فرزند داشتن هستند از سقط منصرف میشوند. صحبت و درد دل کردن این خانوادهها با یکدیگر نوعی مشاوره است.» وی در خصوص میزان حمایت از خانوادههای منصرف شده از سقط توضیح داد: «مشاوره و حمایتها از خانوادههای منصرف شده از سقط تا دو سالگی فرزند ادامه پیدا خواهد کرد.»
۶۰ درصد از سقطهای عمد در خانه انجام میشود
در ادامه این نشست صابر جباری، رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت در خصوص آمار سقط گفت: «نزدیک به ۶۰ درصد از سقطهای عمد در خانه و ۴۰درصد در سایر مراکز و به واسطه مراکز زیرزمینی و فروش دارو انجام میشود. وی تأکید کرد: «اگر پزشک، داروساز و ماما ابزارهای سقط جنین را بفروشد، پروانه او باطل خواهد شد.»
رئیس مرکز جوانی جمعیت تأکید کرد: «خانوادهها نباید از سقط جنین این تصور را داشته باشند که جنین یک لخته خون است. بلکه باید بدانند که یک جنین حتی اگر یک هفتهاش باشد، انسان است و حق دارد. نباید او را یک لخته خون تصور کنند.»
وی در ادامه بیان کرد: «همیشه انگشت اتهام در خصوص سقط به سمت مادران است، در حالی که در اغلب موارد پدر و مادر باهم تصمیم به سقط میگیرند. در خصوص سقط باید فرهنگسازی مناسب انجام شود.» جباری توضیح داد: «بسیاری از خانوادهها به اشتباه فکر میکنند که جنین زیر چهار ماه جان و روح ندارد، اما جنین از روزی که در رحم مادر به وجود میآید، جان داشته و حق زندگی دارد.»
دکتر جباری در نشست خبری اولین رویداد ملی نفس گفت: «دستگاههای مختلفی در قانون جوانی جمعیت مسئول هستند و بخشی از این وظایف بر عهده وزارت بهداشت است و مربیان مختلف از پزشکان زنان و ماماها و بهورزان در این زمینه تربیت شدهاند و فعالیت دارند.»
وی با اشاره به اینکه پزشکانی که در زمینه سقط عمدی فعالیت کنند، پروانه فعالیتشان باطل میشود، ادامه داد: «در موضوع سقط انگشت اتهام به سوی مادران است، اما بر اساس آمار نقش پدر و مادر در این اقدام غیر قانونی برابر است و توجیه پدران هم در این موضوع بسیار مهم است.»
به گفته جباری موارد تشکیل پروندههایی که در این زمینه شدهاست، بالاست، اما متأسفانه طبق قانون احکام لازم بر اساس ماده ۵۶ قانون صورت نگرفته و تبدیل جرم به جریمه نقدی چندان بازدارندگی ندارد.
علل بروز ناباروری در برخی زوجین ارتقای سقط عمدی است که والدین بدون آگاهی آن را مرتکب شدهاند و بعدها که فرزندی میخواهند به علت همین سقطهای مکرر دچار ناباروری شدهاند. این در حالی است در بسیاری از کشورها سقط جنین غیرقانونی است.
source